Hem Gladsax-
dagens
program
Gladsax-
dagens
bakgrund
Gladsaxehus
utgrävning
 
 

Forntid i Österlens byar

Gladsax är en utvald by i Österlens museums nya Internetsatsning.

Valet föll på Gladsax dels för att det finns en stor fornsakssamling från just Gladsax i museets magasin och för att Gladsax har flera välbevarade och intressanta fornlämningar – men också för att byn har en fin och välbesökt hemsida.
Arkeologen och gladsaxbon Ulrika Wallebom vid Österlens museum, som håller i projektet, hoppas på att på detta sätt locka fler människor att lära sig mer om Österlens lokala historia.

Visionen

Forntid i Österlens byar

I Österlens museums nya projekt Forntid i Österlens byar är Gladsax en utvald by. Foto: Maria Grefalk.

- Vi har mer än 18 000 fornsaker från hela Österlen som samlats in under mer än 100 år i vårt arkeologiska magasin. Förmodligen är det ganska få Österlensbor som känner till denna arkeologiska skattkista. Här finns verkligen spännande historier att ösa ur! För ett par år sedan gjordes en stor uppsortering i magasinet och nu vill att samlingen också ska bli känd för allmänheten. Forntiden tillhör ju oss alla, säger Ulrika.

På sikt kommer alla föremål i samlingarna att bli sökbara via Internet, men tills vidare kommer vi att koncentrera oss på Gladsax och en handfull andra Österlenbyar. På Österlens museums hemsida kommer det efter hand att läggas upp mer information under sommaren och hösten 2010.
Följ arbetet och läs mer om projektet på Österlens museums hemsida!

Specialvisning på Gladsaxdagen

Lördagen den 31 juli går den årliga Gladsaxdagen av stapeln. Då finns Österlens museum på plats och har med sig föremål ur samlingarna som visas upp i en tillfällig utställning. Det blir extra spännande eftersom vi har en ”rykande färsk” samling av föremål från Gladsax som i dagarna lämnats in till Österlens museum. Utställningen är en perfekt introduktionen för programpunkten Forna minnens landskap på Gladsaxdagens eftermiddag.

Varmt välkommen att se på fornsaker från byn och lära dig mer om Gladsax förhistoria i Medborgarhuset kl 12.30!