Hem Program Bakgrund Gladsaxehus
utgrävning
Esk
 

Esk - Poul Høxbro, Miriam AndersénESK

Esk gästade oss under Gladsaxdagen år 2002 och 2003. I år återkommer de tillsammans med Dråm (Falsobordone) med konserten Rosor och liljor.

Miriam Andersén - sång och harpa
Poul Høxbro - enhandsflöjt & trumma/slagbordun

Vikingar, korsfarare och martyrer

Nordens helgon i sånger och legender

De kämpade och dog för kristendomen. De grundade kloster, talade med Kristus och dräpte kungar. På Gladsaxdagen 2003 berättade duon Esk och skådespelerskan Boel Larsson med musikens och diktens hjälp om nordens mest omtalade och mytomspunna helgon.

Klicka påför att läsa mer om helgonet.

 • S:T HENRIK († 1156)
  Exultemus in Henrici - invitatorium
 • S:T KNUT LAVARD (ca. 1096-1131)
  Estampie Canutus Lavard - estampie av P. Høxbro, efter sekvensen "Preciosa mors sanctorum"
 • DEN HELIGA BIRGITTA (ca. 1303 - 1373)
  O canale mundissimum - responsorium av Birger Gregersson (1327? - 1383)
 • KNUT DEN HELIGE († 1086)
  Verbum bonum - prosa
 • S:T OLOF (ca. 995-1030)
  Estampie Olaue - estampie av P. Høxbro efter "Alleluia - Sancte Olaue qui in celsis letaris"
 • S:T THORLAK (1133 - 1193)
  Iubar vite luminose Thorlace - responsorium och prosa
 • S:T MAGNUS (1075-1116)
  Nobilis, humilis - "Magnushymnen"

Miriam Andersén, svensk sångerska och harpist, har studerat medeltidsmusik vid Schola Cantorum Basiliensis. Hon har spelat in ett antal CD´s och uppträder över hela Europa, i Nordamerika och Australien med ensembler som Esk, ALBA, Sarband, Ferrara Ensemble och Belladonna.
Miriam Andersén är utbildad kalligraf och har både rockmusik, opera och gregoriansk sång i bagaget. Hon utforskar svensk, traditionell musik utifrån ett medeltida perspektiv och har medverkat i flera teaterprojekt, bl a med Maxim Gorki Theater i Berlin. Under 2002 framställde och producerade hon Spelet om Birger jarl inför Stockholms 750-årsjubileum.

Poul HøxbroPoul Høxbro är internationellt erkänd för sitt banbrytande arbete med att återuppliva den tidigaste speltraditionen för enhandsflöjt & trumma. Med erfarenheter från både rock- och folkmusik samt solistdiplom från Det Fynske Musikkonservatorium arbetar han intensivt, med utgångspunkt från medeltida källor och i ett tätt samarbete med utvalda instrumentbyggare, mot att skapa en spelstil och sound som är både konstnärligt - och i möjligaste mån - historiskt kompromisslös, vilket har fört till konserter världen runt.
Poul Høxbro gästar med sin musik många olika musikaliska genrer, publicerar musik på SheetMusicNow.com samt håller danskurser och föredrag. I anknytning till sin musik arbetar han också med historieberättande på både danska och engelska, vilket har fört honom till festivaler i Norden, England, USA och Australien. Mer om Poul >>